Događaji

PREDAVANJE I DRUŽENJE

Teče 11. godina otkako Soroptimist klub Zagreb Centar djeluje u Zagrebu.

Tih 11 godina bogato je aktivnostima, uspomenama, radom i druženjem usmjerenim na pomaganje ženama i djevojkama. Htjele smo nešto posebno prirediti našim kolegicama i prijateljicama, u znak zahvalnosti za pomoć i podršku, ali i kao inspiraciju za buduće aktivnosti. Zato ćemo u srijedu 21. studenoga 2018. održati druženje uz predavanje prof. Jadranke Brnčić na temu „Žena u Bibliji i danas – što nam Biblija može reći o suvremenoj ženi?“.

Biblija je temeljni tekst zapadne civilizacije i uvelike je definirala položaj i ulogu žene u društvu. U prijeporima oko toga definiranja u perspektivi biblijskoga svijeta otpor ne  pružaju toliko kulturološke i religijske razlike između davnoga i našeg vremena, koliko inzistiranje na jednoj jedinoj mogućoj interpretacije kao „ispravnoj“ i moći onih koji ju nastoje nametnuti svima. U svom izlaganju Jadranka Brnčić će nastojati pokazati da Biblija ima štogod reći ženi i o ženi danas, i to na razini etike (ne morala) i ontološkog temelja na kojem se etika temelji (ne običajne kulture). Biblijska teologija na koju se rado pozivaju tzv. konzervativni kršćani jest povijest mizoginije, no pomnija interpretacija teksta otkriva nam povijest oslobođenja.

Jadranka Brnčić predaje biblijsku hermeneutiku na Teološkom fakultetu Matija Vlačić Ilirik, piše kolumne na portalu Autograf i u javnosti istupa kao vjernica izgrađena identiteta i argumentiranih stavova, pokazujući vlastitim primjerom kako može biti odana učenju Katoličke crkve, ali i kritična prema Crkvi kao instituciji.

 

NAŠA PRVA STIPENDISTICA

Kao što ste mogli pratiti na našim stranicama, klub Soroptimist International Zagreb Centar pripremio je stipendiju za jednu djevojku bez roditeljske skrbi s pomoću sredstava prikupljenih od prodaje knjige Poslovni bonton. Knjigu su prevele naše članice Višnja Bedenko i Bojana Zeljko-Lipovšćak, lektorirala ju je Nives Opačić, a izdana je 2015. godine u suradnji s Medicinskom nakladom i uz pomoć klubu prijatelju Soroptimist International u Dortmundu.

Zahvaljujući ovom marljivom radu čitavog niza ljudi, uspjeli smo prikupiti sredstva za stipendiju za koju smo prošle jeseni raspisali natječaj. Zatim je uslijedio selekcijski postupak i odabir kandidatkinje.

I evo nas sada, nekoliko mjeseci kasnije, imamo stipendisticu! Pa da je predstavimo:

Naša stipendistica

Naša stipendistica rođena je 1998. godine u Zagrebu i oduvijek je voljela čitati i pisati. 

Kao djevojčica živjela je s obitelji izvan Zagreba, uz petero braće i jednu sestru. Zbog problema u obitelji ona i sestra smještene su u dječji dom u Zagrebu.

U Zagrebu je pohađala Žensku opću gimnaziju Družbe sestara milosrdnica u kojoj je već počela pokazivati zanimanje za prirodne predmete – u četvrtom razredu je fakultativno slušala zoologiju.

Gimnaziju je završila s odličnim uspjehom i akademske godine 2017./2018. upisala smjer Agroekologija na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, gdje također ostvaruje odlični uspjeh. Želja joj je upisati još jedan fakultet – medicinu.

Osim što je izvrsna studentica, ona je i volonterka – radila je s imigrantima u hotelu Porin, a voljela bi jednog dana pomagati ženama žrtvama obiteljskog nasilja.

Drago nam je da možemo biti dio životnog puta ove perspektivne mlade djevojke i želimo joj puno uspjeha!

 

NATJEČAJ ZA STIPENDIJU

Upravo je u tijeku Natječaj za dodjelu financijskih sredstava za potporu školovanju djevojke bez odgovarajuće roditeljske skrbi na fakultetima STEM područja.

Financijska sredstva za naš fond stipendija prikupljena su, i dalje se prikupljaju, prodajom knjige Poslovni bonton – Sto najvažnijih pravila koju je Soroptimist klub Zagreb Centar izdao u suradnji s Medicinskom nakladom.

Natječaj za dodjelu stipendije otvoren je do 30. 11. 2017., a podrobnije informacije o uvjetima i načinu prijave možete naći ovdje: Soroptimist Zagreb Centar natječaj i zahtjev za stipendiju

Projekti

bonton08Soroptimist International klub Zagreb Centar i Medicinska naklada uz pomoć SI kluba iz Dortmunda preveli su i izdali knjigu Poslovni bonton – Sto najvažnijih pravila ponašanja autorica Anke Quitschau i Christine Tabernig.

U srijedu, 30. rujna 2015. u Novinarskom domu u Zagrebu knjigu Poslovni bonton – Sto najvažnijih pravila ponašanja predstavile su Bojana Zeljko-Lipovšćak u ime kluba Soroptimist International Zagreb Centar i jedna od prevoditeljica, Anđa Raič, direktorica Medicinske naklade i Milada Privora, predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjold, a ulomke iz knjige čitala je Vitomira Lončar.

Knjigu Poslovni bonton moguće je nabaviti u knjižarama Medicinske naklade (Vlaška 90 i Cankarova 13) i putem web shopa Medicinske naklade te diljem Hrvatske u bolje opremljenim knjižarama.

Prihod od prodaje knjige namijenjen je projektu SI kluba Zagreb Centar o stipendiranju djevojaka bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Prezentacija s predstavljanja poslovnog bontona

Akcije

Prodaja knjiga
Prodaja knjiga

Prodajom rabljenih knjiga na štandu na Britanskom trgu počeli smo prikupljati sredstva za naš fond za stipendiranje djevojaka bez roditeljske skrbi.

Za Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj redovito prikupljamo odjeću, školski pribor i igračke.

Zelena čistka 2015.
Naše su članice unatoč kiši sudjelovale u akciji Zelena čistka 2015. te prikupile otpad ispod Savskog mosta.
Rezultat pogledajte u galeriji fotografija.

Susreti

Tradicionalno organiziramo u Zagrebu jednodnevne susrete sa SI klubovima iz susjednih zemalja (Slovenija, Austrija, BiH) u povodu održavanja zanimljivih izložaba (Chagall, Picasso, Nasta Rojc itd.). To je i prilika da ih upoznamo s našom bogatom povijesnom i kulturnom baštinom

Galerija fotografija sa susreta

Sudjelujemo redovito i na susretima slovenskih SI klubova.