O nama

Klub Zagreb Centar, utemeljen 2007. godine, dio je svjetske organizacije Soroptimist International. Jedan je od dva Soroptimist International kluba u Hrvatskoj te Klubovi zajedno broje 40 članica.

Riječ predsjednice

Dobro došli na stranice našega kluba! Veselimo se vašem zanimanju za naš rad.

Prije više od 90 godina u Parizu je osnovan prvi europski klub organizacije Soroptimist International. Ubrzo nakon toga mnoge su žene diljem zapadne Europe prihvatile ideje soroptimizma i udružile se u klubove u sklopu kojih su svojim radom, znanjem, iskustvom i talentom pridonosile boljitku uže i šire zajednice. No vihor Drugoga svjetskog rata zaustavio je širenje te plemenite ideje jer su fašistički režimi zabranjivali takvu vrstu udruživanja, a ništa bolje nije bilo ni u kasnijim nedemokratskim režimima.

Točno 70 godina poslije osnutka prvog europskog kluba Zagrepčanke su se, zahvaljujući soroptimisticima iz Ljubljane, upoznale s djelovanjem te organizacije te počele predano raditi na osnivanju prvoga soroptimističkog kluba u Hrvatskoj koji je svečano primljen u svjetsku soroptimističku zajednicu 1997. Iz njega se spontano razvio i drugi zagrebački klub, tj. Zagreb Centar, inauguriran točno 10 godina poslije. Želja nam je da naš primjer slijede žene i u drugim hrvatskim gradovima. Za ilustraciju, u Austriji koja je tek neznatno veća od Hrvatske nedavno je osnovan 55. klub Soroptimist International, u Italiji ih ima trenutačno oko 150, a u Njemačkoj više od 200.

Što danas ženu predanu profesiji, koja se skrbi za obitelj ili upravo zasniva obitelj i hvata se u koštac nerijetko i s egzistencijalnim problemima može privući u takav klub? Možda onaj dio našega naziva u kojem se krije riječ optimist. To je osjećaj, želja i vjera da u sinergiji s ostalim članicama te suradnjom na međunarodnoj razini pokrene ostvarenje neke društveno korisne ideje, da pomogne potrebitima, posebno ženama i djeci, jer zajedno smo jače! Iza nas je velik broj većih i manjih akcija koje smo provodile ili provodimo s velikom radošću i ponosom. Ovim putem htjele bismo ponovno zahvaliti svim pojedincima, trgovačkim društvima, ustanovama i udrugama koje su nam tijekom godina pomagale u ostvarenju naših projekata i pozivamo ih da nas i dalje podupiru u skladu sa svojim mogućnostima u zajedničkom cilju: učiniti ovaj svijet boljim mjestom za život.

Bojana Zeljko-Lipovšćak

predsjednica kluba Soroptimist International Zagreb Centar, 2013. – 2015.

Soroptimist International

Što je Soroptimist International?

Naziv soroptimist kovanica je od latinskih riječi soror (sestra) i optimum (najbolje) koja u slobodnom prijevodu znači „najbolje za žene“.

Više od 90 godina gotovo 90.000 soroptimistica na svih pet kontinenata nastoje postići najbolje za žene na svim životnim područjima. Svjetskom mrežom članica, međunarodnim partnerstvima i radom u važnijim sjedištima Ujedinjenih naroda ova organizacija civilnog društva s općim savjetodavnim statusom pri Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) UN-a omogućuje da se čuje glas žena pri donošenju odluka i određivanju javnih politika. Predstavnice organizacije SI imaju pravo glasa u tijelima UN-a u New Yorku, Ženevi, Beču, Rimu, Nairobiju i Parizu.

Najvažnija područja na kojima djeluje organizacija su obrazovanje, gospodarski razvoj, suzbijanje nasilja nad ženama, zdravlje i održiv razvoj.

Više na Soroptimist International i Soroptimist International of Europe.

Soroptimizam u brojkama

  • 90.000 članica u 4 federacije u 130 zemalja svijeta
  • 35.000 članica u 1255 klubova u 60 zemalja Europe, Bliskog istoka i Afrike u Europskoj federaciji
  • 40 članica u dva kluba u Hrvatskoj (SI klub Zagreb i SI klub Zagreb Centar)

Poduprite nas

Pratite nas na društvenoj mreži Facebook.